Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

     Στην εποχή που ζούμε,οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς του ανθρώπου και ειδικότερα στον τεχνολογικό τομέα είναι ραγδαίες! Ο τεχνολογικός τομέας γνωρίζει μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη και καθημερινά κατακλύζεται από νέες ανακαλύψεις! Ο άνθρωπος οφείλει να έχει ως κύριο μέλημα του,την αξιοποιήσή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας,που είναι ως επί το πλείστον δασκαλοκεντρικό,πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την -εισβολή- της τεχνολογίας,στην εκπαίδευση ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα στην εκπαίδευση,τα οποία φθείρουν το θεσμό του σχολείου και το σκοπό που έχει.
    Είναι επιτακτική ανάγκη η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση,καθώς προσφέρει στους μαθητές πολλές και εναλλακτικές δυνατότητες.Τα ΤΠΕ  βοηθούν στην βελτίωση διάδοσης γνώσεων στην μάθηση,στην πολύπλευρη και έγκυρη διδασκαλία και καλλιεργούν την κριτική σκέψη των μαθητών.Επιπλέον,τα οπτικοακουστικά μέσα που χρησιμοποιούνται όπως π.χ εικόνες,βίντεο,ήχος κτλ.,συντελούν στην αποτελεσματικότερη εκμάθηση,αφού ''τραβάνε'' την προσοχή των μαθητών.Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές επιθυμούν να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα.
   Παρ'όλα αυτά,η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να γίνεται με μέτρο,ώστε να μην οδηγούμαστε στην άσκοπη χρήση των Η/Υ,που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στους μαθητές.Σκοπός είναι να μην χαθεί ο επιμορφωτικός χαρακτήρας της διδασκαλίας σε συνδυασμό με τα ΤΠΕ και να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση των δασκάλων για την αρμονική ενσωμάτωση τους στη μέθοδο της διδασκαλίας.